Sinne meni sekin, paluu parin päivän päästä ainakin hetkeksi. Jatko riippuen redditin vastauksesta. Toivottavasti moni vaivautuu tulla tänne tai https://suppo.fi palvelimelle, muttei sentään niin moni että molemmat menisi nurin!

  • axo10tl@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    13
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Paha sanoa millä näitä desentralisoituja palveluita sitten kustantaisi.

    Tässä on hyvä huomioida, ettei desentraloidun palvelun instanssien tarvitse olla käyttäjämääriltään niin massiivisia, kuin monoliittisessa palvelussa olisi.

    Instanssin maksaa lähtökohtaisesti sen pystyttäjä, joten erilaisia rahoitustapoja voi olla yhtä monta kuin instanssejakin. Aika moni näitä toistaiseksi on pyörittänyt omasta pussistaan, mikä oli tapana jo BBS:ien aikaan. Jos instanssin käyttäjämäärä pysyy aisoissa, en epäilisi etteikö tätä mallia nähtäisi paljon jatkossakin.

    Jos ylläpitokustannukset ovat instanssin omistajalle liikaa, aina voi pyytää lahjoituksia instanssin käyttäjiltä. Tämän voi vaikka automatisoida siten, että jollei serverin kulut ole katettu kuun loppuun mennessä, instanssi menee read-only-moodiin kunnes käyttäjät kaivavat kuvetta.

    Eikä myöskään pidä väheksyä guerrilla-hostausta; instanssi raspiin, raspi jemmaan jonkin ylikansallisen firman liiketilan kattolevyjen päälle, hyödyntämään olemassaolevan WLANin käyttämättä jäänyttä kaistaa ;)

    • SkelectusA
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      8
      ·
      1 year ago

      Sissihostaus :D

      Homma varmasti jatkuu monella pienemmällä pidemmän aikaa omasta pussista, kun kympin kuussa maksava vps tuntuu ylimitoitetulta. Mieluummin maksaa tästä, kuin vaikka netflixistä.

      • axo10tl@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        11
        ·
        1 year ago

        No joo, kyllähän sitä mielellään maksaisi hyvästä instanssista, kunhan tietää että raha menee serverikuluihin ja muodolliseen ylläpitopalkkioon, eikä jollekin mystisille osakkeenomistajille, jotka eivät käytä koko saittia.

      • SkelectusA
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Mielenkiintoisempi dystopia, kuin mitä amazon, ym. puskevat.

    • norttipertti@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Asiansa osaava msp tai talon sisäinen it-tuki blokkaisi sen verkosta päivässä - parissa. Epätavallinen liikennöinti ja tuntemattomat laitteet löytyvät dashboardista varsin nopeasti.

      • axo10tl@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        arrow-down
        1
        ·
        edit-2
        1 year ago

        Toki, mutta aika monessa firmassa tietoturva on retuperällä ja motivoituneet tietoturvaosaajat loistavat poissaolollaan. Miksipä sitä nyt ekana F-securen tiloihin lähtisi sisseilemään, kun voi valita paikallisen SubWayn tjsp?