Jag är 37, tog körkort i december 2022, och skaffade min första bil i sommras.

Det är en 2021 Seat Leon halvkombi, med riktigt bra dubbdäck.

Igår var jag ute och körde på en liten väg bland bondgårdar i Uppland, jag såg en stor traktor svänga in på min väg och insåg att jag måste backa för att släppa fram den, ca 10 meter bakom mig fanns det en liten vägkorsning där jag tänkte vänta på traktorn, så jag började backa, det gick bra tills jag skulle köra in på vägen, då missade jag att jag först skulle kört frammåt bån decimeter och sedan svängt in, så jag svängde på för fullt och gled ned i diket.

Men bonden var trevlig och jag fick hjälp att dra upp min bil, och jag kan inte se eller känna några skador på den.

Jag lärde mig en hel del av mitt misstag som jag vill dela med mig.

  1. Problem kan inträffa vid alla hastigheter, även låga.
  2. Lita på lokalkännedommen hos bönder, traktorn stannade uppe vid korsningen, jag tolkade det som att han väntade på mig att skapa fri väg, men han väntade på att jag skulle köra upp mot honom där det fanns utrymme att passera, hade det inte varit snö så hade jag sett det.
  3. Ha bättre uppsikt över var du har bilen, diken finns kvar trots snön.
  4. Jag har en laddhybrid, så den har en automatväxel, lägg växellådan i N vid bogsering.
  5. Släpp fotbromsen vid bogsering.
  6. Tändningen måste vara igång så rattlåset släpper.
  7. Min bil har fäste för bogseringsögla både fram och bak.
  8. Skruva fast bogseringsöglan hela vägen.
  9. Lägg ur parkeringsbromsen vid bogsering.
  10. Jag behöver skaffa bogseringslinor, så de finns vid behov.
  11. Äldre svenska bönder är riktigt hjälpsamma vid mindre problem.
  • ctiberg@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    8 months ago

    Tur att det gick bra till slut! Tycker generellt att de flesta man stöter på ute hjälper till när de kan, även här i en lite mindre byhåla.

    • stoy@lemmy.zipOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      8 months ago

      Ja verkligen, kommer ta det lugnt med sådanna småvägar under vintern, och ser jag bonden igen så vinkar jag hej till honom.

    • stoy@lemmy.zipOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      8 months ago

      Absolut, jag är analytiskt lagd, så varje gång jag råkar ut för en situation där något var nära att gå fel så brukar jag utreda mig själv och platsen för att se vad som hände.

      Ett exempel, jag körde på en väg jag kört många gånger tidigare, den går bredvid ett litet industriområde, jag kör mot en vägkorsning med en väg på höger sida och en person kör rakt ut och svänger vänster framför mig, inget hände, men det var nära.

      Nåväl, det fick mig att fundera på vad som hände och varför det blev en potentiellt farlig situation, och jag kom fram till följande:

      1. Jag tolkade korsningen som att väjningplikt skulle gälla för personen som kom från industriområdet.
      2. Den andra personen tolkade det som att det var högerregel som gällde.
      3. Vi båda kom i för hög fart.

      Det är utgångspunkten, två skilda tolkningar och ett gemensamt fel, dags att kika på korsningen med Google Street View.

      Då ser jag att det inte finns någon väjningsplikt eller utfartsregel, ett solklart fall där högerregel gäller, jag hade alltså både juridiskt fel och körde allmänt dåligt, motpart hade juridiskt rätt men körde fortfarande allmänt dåligt.

      Slutsatsen är att högerregeln gäller där, och att vi båda borde sänkt hastigheten, dock kan jag enbart påverka min körning, så jag tänker mer på högerregeln och att sänka hastigheten där.

      Sånt här gör jag ofta när jag märker att en situation blir dålig, och har hittat en annan korsning som är riktigt dåligt byggd, från den större vägen ser man tydligt att bilar som kör ut från en avtagsväg ska passera en upphöjning, ett övergångställe och gatsten ned på den större vägen, men från perspektivet av förare från avtagsvägen ser man endast övergångstället, det finns ingen väjningspliktskylt heller. Så där har vi en situation där korsningen nästan ser ut att vara byggd för att förvirra, från den större vägen ser det ut som ett solklart fall för utfartsregeln, men från den mindre tolkas samma korsning som en där högerregeln självklart gäller…

      Ska nog felanmäla den korsningen till kommunen…