• ananas@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    29
    ·
    2 years ago

    No, jos tästä paskasta selvitään romuttamatta mitään peruuttamattomasti niin ehkä me tän jälkeen ollaan taas sen verran kehitysmaan tasolla, että ollaan taas tilanteessa missä eri puolueiden mihin osuvatkaan poliittisella kentällä on pakko tehä sen verran yhteistyötä että päästään oikeasti järkeviin muutoksiin eikä jäätäis tähän ideologiaperseilyyn.

    Kun niukkuutta jaetaan ja kepillä patistetaan, eläkeläiset selviävät helpommalla. Alustavien tietojen mukaan leikkaukset eivät kohdistu seniorikansalaisiin, oli kyse sitten asumistuen leikkauksesta tai mahdollisista indeksijäädytyksistä. Petteri Orpo ei halua hermostuttaa puoltatoistamiljoonaa eläkeläistä. He ovat ahkeria äänestäjiä.

    Ei erityinen yllätys, mut voi nyt saatana. Nykyinen eläkejärjestelmä ei tuu kestään samanlaisena ikäpaineita ja isojen ikäluokkien poistumista työmarkkinoilta. Mut no, ehkä mekän sukupolvi makselee näitä isojen ikäluokkien eläkkeitä ja sit kun eläkeläiset ei oo enää iso äänestävä porukka niin päästään viimein siihen tilanteesee et kun meikäläisen eläköityy niin eläkkeet o huomattavasti pienemmät, jos niitä ees on nykymuotosena enää.

    Talouskuri yltää myös yhteiskunnan maksamiin tukiin. Hallitus haluaa parantaa työn kannustimia eli tukia leikkaamalla patistaa ankarammin työttömiä töihin. Asumistukea leikataan. Ansiosidonnainen työttömyysturva heikkenee, kun työttömyys pitkittyy.

    Tää keppi ei oo toiminut koskaan ja oli alunperinkin joku täyspaskottu versio Tanskan mallista. Tanskassa sulla on henkilökohtainen sosiaalityöntekijä jonka ainoo tehtävä o purkaa sun esteet päästä sinne töihin. Mikä mahdollistaa tuommoisen aktiivimallin tapaisen systeemin. Meillä mentiin perse eellä puuhun ja otettiin sieltä vaan kepit ilman sitä mahdollistavaa systeemiä. Yllättäen siitä ei tullut helvettiäkään mut ainakin pääsi kyykyttää niitä joilla menee jo valmiiksi paskasti.

    Oikeistohallituksen aikana suhteet ammattiyhdistysliikkeeseen muuttuvat nykyistä jännitteisemmiksi. Aika näyttää, vieläkö ammattiliitot hakevat tukea torikokouksista vaikeisiin keskusteluihin, esimerkiksi työttömyysturvan muutoksiin.

    Tiiän ettei AY-liikkeet oo hirveesti muodissa nykyään. (ja epäilen et iso osa syystä siihen on ammattiyhistysliikkeissä itsessään; katon sua PAM) Mutta tosiasia on et ne paikat maailmassa, missä on vahvat ammattiyhdistykset on niitä paikkoja joissa yleisen elintason merkkiluvut on huomattavasti korkeammalla kuin muutoin samassa sarjassa painivilla valtioilla. Se et AY-liikkeen hampaita irrotellaa yksitellen ei oo mun näkökulmasta hyvä juttu, ellei jollain tavalla korvata siitä syntyviä systeemeitä jollain.

    Hallitus on sopinut tutkimus-, kehitys- ja innovointirahojen kasvattamisesta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Siihen tarvitaan lisää valtion rahaa ja yksityisiä investointeja.

    Hallitusohjelmassa on myös muita toimia talouskasvun vauhdittamiseksi, esimerkiksi teiden, ratojen, vesiväylien tai tiedonsiirron parantamista. Osana kasvupakettia lienee luvassa myös lisärahaa koulutukseen.

    Katotaan miten toi koulutuksen lisärahat tapahtuu, kun ideana on ollut jo useammalla tavalla leikata siitä. Mut otan tämmöset valonpilkahdukset vatsaan jos niitä tarjotaan. Mää en vaan oo aivan vakuuttunut et se et leikataa opiskelijoiden tuloista ja avoimesta sivistystyöstä, ja tehään sitten näin on millään tasolla hyvä idea. Tietty mulla ei oo tarkkoja numeroita tiedossa, joten saa nähdä, mutta täs meikän elinaikana on paskottu koulutusta aika huolella sen jälkee ku itse lukiosta ulos pääsin samojen sakkien toimesta, joten on jotenki vaikeaa odottaa muutosta siihen linjaan.

    Mulla ei oo hirveen korkealla toiveet tän hallituksen suhteen, mut kattoo nyt tuleeko tästä katastrofi vai ei.

    • wizzor@sopuli.xyzOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      16
      ·
      2 years ago

      Mulla ei ole oikeastaan lisättävää tähän – tunnet selvästi asiaa hyvin. Olen itsekin jo kauan sitten tullut siihen tulokseen, että on turha odottaa eläkejärjestelmältä mitään, työuran aikana pitäisi jotenkin kasata itselleen tuloja vanhuuden päiviä varten; se vain on aika vaikeaa.

      Mua osaltaan huolestuttaa hallituksen aiemmat puheet AY-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta. Monen työntekijän työttömyysturva kun on sidonnainen liiton työttömyyskassan jäsenyyteen.

      Miten voi olla niin, että poliittisesti ainoat vaihtoehdot tuntuu olevan joko holtiton rahankäyttö tai työikäisten köyhien kyykyttäminen? Luulisi että näiden väliltä saataisiin aikaan jotain.