No, jos tästä paskasta selvitään romuttamatta mitään peruuttamattomasti niin ehkä me tän jälkeen ollaan taas sen verran kehitysmaan tasolla, että ollaan taas tilanteessa missä eri puolueiden mihin osuvatkaan poliittisella kentällä on pakko tehä sen verran yhteistyötä että päästään oikeasti järkeviin muutoksiin eikä jäätäis tähän ideologiaperseilyyn.
Kun niukkuutta jaetaan ja kepillä patistetaan, eläkeläiset selviävät helpommalla. Alustavien tietojen mukaan leikkaukset eivät kohdistu seniorikansalaisiin, oli kyse sitten asumistuen leikkauksesta tai mahdollisista indeksijäädytyksistä. Petteri Orpo ei halua hermostuttaa puoltatoistamiljoonaa eläkeläistä. He ovat ahkeria äänestäjiä.
Ei erityinen yllätys, mut voi nyt saatana. Nykyinen eläkejärjestelmä ei tuu kestään samanlaisena ikäpaineita ja isojen ikäluokkien poistumista työmarkkinoilta. Mut no, ehkä mekän sukupolvi makselee näitä isojen ikäluokkien eläkkeitä ja sit kun eläkeläiset ei oo enää iso äänestävä porukka niin päästään viimein siihen tilanteesee et kun meikäläisen eläköityy niin eläkkeet o huomattavasti pienemmät, jos niitä ees on nykymuotosena enää.
Talouskuri yltää myös yhteiskunnan maksamiin tukiin. Hallitus haluaa parantaa työn kannustimia eli tukia leikkaamalla patistaa ankarammin työttömiä töihin. Asumistukea leikataan. Ansiosidonnainen työttömyysturva heikkenee, kun työttömyys pitkittyy.
Tää keppi ei oo toiminut koskaan ja oli alunperinkin joku täyspaskottu versio Tanskan mallista. Tanskassa sulla on henkilökohtainen sosiaalityöntekijä jonka ainoo tehtävä o purkaa sun esteet päästä sinne töihin. Mikä mahdollistaa tuommoisen aktiivimallin tapaisen systeemin. Meillä mentiin perse eellä puuhun ja otettiin sieltä vaan kepit ilman sitä mahdollistavaa systeemiä. Yllättäen siitä ei tullut helvettiäkään mut ainakin pääsi kyykyttää niitä joilla menee jo valmiiksi paskasti.
Oikeistohallituksen aikana suhteet ammattiyhdistysliikkeeseen muuttuvat nykyistä jännitteisemmiksi. Aika näyttää, vieläkö ammattiliitot hakevat tukea torikokouksista vaikeisiin keskusteluihin, esimerkiksi työttömyysturvan muutoksiin.
Tiiän ettei AY-liikkeet oo hirveesti muodissa nykyään. (ja epäilen et iso osa syystä siihen on ammattiyhistysliikkeissä itsessään; katon sua PAM) Mutta tosiasia on et ne paikat maailmassa, missä on vahvat ammattiyhdistykset on niitä paikkoja joissa yleisen elintason merkkiluvut on huomattavasti korkeammalla kuin muutoin samassa sarjassa painivilla valtioilla. Se et AY-liikkeen hampaita irrotellaa yksitellen ei oo mun näkökulmasta hyvä juttu, ellei jollain tavalla korvata siitä syntyviä systeemeitä jollain.
Hallitus on sopinut tutkimus-, kehitys- ja innovointirahojen kasvattamisesta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Siihen tarvitaan lisää valtion rahaa ja yksityisiä investointeja.
Hallitusohjelmassa on myös muita toimia talouskasvun vauhdittamiseksi, esimerkiksi teiden, ratojen, vesiväylien tai tiedonsiirron parantamista. Osana kasvupakettia lienee luvassa myös lisärahaa koulutukseen.
Katotaan miten toi koulutuksen lisärahat tapahtuu, kun ideana on ollut jo useammalla tavalla leikata siitä. Mut otan tämmöset valonpilkahdukset vatsaan jos niitä tarjotaan. Mää en vaan oo aivan vakuuttunut et se et leikataa opiskelijoiden tuloista ja avoimesta sivistystyöstä, ja tehään sitten näin on millään tasolla hyvä idea. Tietty mulla ei oo tarkkoja numeroita tiedossa, joten saa nähdä, mutta täs meikän elinaikana on paskottu koulutusta aika huolella sen jälkee ku itse lukiosta ulos pääsin samojen sakkien toimesta, joten on jotenki vaikeaa odottaa muutosta siihen linjaan.
Mulla ei oo hirveen korkealla toiveet tän hallituksen suhteen, mut kattoo nyt tuleeko tästä katastrofi vai ei.
Mulla ei ole oikeastaan lisättävää tähän – tunnet selvästi asiaa hyvin. Olen itsekin jo kauan sitten tullut siihen tulokseen, että on turha odottaa eläkejärjestelmältä mitään, työuran aikana pitäisi jotenkin kasata itselleen tuloja vanhuuden päiviä varten; se vain on aika vaikeaa.
Mua osaltaan huolestuttaa hallituksen aiemmat puheet AY-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta. Monen työntekijän työttömyysturva kun on sidonnainen liiton työttömyyskassan jäsenyyteen.
Miten voi olla niin, että poliittisesti ainoat vaihtoehdot tuntuu olevan joko holtiton rahankäyttö tai työikäisten köyhien kyykyttäminen? Luulisi että näiden väliltä saataisiin aikaan jotain.
Pumpataan vaan eläkeläisille niin paljon rahaa, kuin mahdollista. Suomi nousuun eläkeläisten voimin!
Mielenkiintoista, että hallitusta brändätään oikeistolaiseksi, jos se ei puutu yhteen suurimmista etuuksien saajista, eli eläkeläisiin. Tähän tulis redditissä sellainen vastaus, että eihän eläkeläisiltä voi leikata, kun he on etunsa ansainneet. Ehkä nämä heebot ei ole tänne kuitenkaan saapuneet (vielä?). Onneksi työssäkäyville voi sitten laittaa lapun luukulle, kun pitäisi heille maksaa “ansaitut” eläkkeet.
On mielestäni käsittämätöntä, että esim suuri osa opiskelijoista on ollut äänestämässä valtaan kokoomusta ja persuja. Opintotuen ja asumistuen uudistukset eivät varmasti paranna omia oloja. Säästöpotentiaali on mielestäni kyseenalainen, jos se kompensoidaan henkilökohtaisella velalla ja valmistumisen viivästymisellä väliaikaisista matalapalkkatöistä johtuen. Siirretään velka käytännössä valtion taseesta ihmisille.
Kaikella tällä säästämisellä ja valtion omaisuuden myynnillä (rip tuotot) saavutetut säästöt sitten hassataan veronalennuksiin, jotta varmistetaan, että muutoksista kärsivät VAIN huono-osaiset. Jos olet matalapalkkatöissä käyvä asumistuen saaja, on etu aika ±0, jos verot laskee, mutta samalla neuvotteluvara töissä ja asumistuki heikkenevät.
Tämän hallituskauden jälkeen ennustan otsikoista löytyvän sellaisia kivoja aiheita, kuten syntyvyyden lasku, hoitajapula sekä kipuilu yksityistettyjen valtionyhtiöiden kautta rahojen vuotaminen ulkomaille.
Nuoret ei käy uurnalla ja eläkeläisiä on puolitoista miljoonaa. Eläkejärjestelmään ei kosketa ennenkö nuorempi väki menee yleislakkoon.
Ja eikös laittomasta lakosta määrätty just vähän ylimääräisiä sanktioita :)
Ja hallitus puhelee ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta – jos kukaan ei kuulu liittoon, eivät voi lakkoillakaan :)
Tähän tulis redditissä sellainen vastaus, että eihän eläkeläisiltä voi leikata, kun he on etunsa ansainneet.
Artikkeli kertoi syyn, eläkeläisiltä ei voi leikata, koska niitä on 1,5 miljoonaa. Ne voi äänestää minkä tahansa puolueen suurimmaksi, jos nykyisen toimet ei miellytä. Joskin itse arvelisin että eläkeläisetkin ymmärtää et kustannuksia pitää vähentää ja eläkeläisten kustannuksia pystytään siksi leikkaamaan, jos leikkausten kohde on suurimmissa eläkkeissä tai rikkaimmissa eläkeläisissä. Joskin silloin leikkauksen tuotto voi olla aika pieni.
Jos hallitus saadaan kasaan ja ne pysyy koko halituskauden vallassa, nähdään miten kävi. Jos suurin osa äänestäjistä on tyytyväisiä, sama tai joku muu oikeistohallitus saa jatkaa. Jos ei, tulee joku muu hallitus. Pidemmän päälle, tämä touhu oskilloi oikeisto- ja vasemmistohallitusten välillä, äänestäjät saa tarpeekseen yhdestä, vain äänestääkseen toisen valtaan, jotta ne voi taas kyllästyä siihenkin. Jos näiden kaudelle sattuu kv-talouden kasvua, siten että se auttaa Suomenkin taloutta, voi olla että samanlainen hallitus saa jatkaa. Voi myös olla että silloin äänestäjät kattoo että on jakovaraa ja tulee toisenlainen hallitus.
Tämän hallituskauden jälkeen ennustan otsikoista löytyvän sellaisia kivoja aiheita, kuten syntyvyyden lasku, hoitajapula sekä kipuilu yksityistettyjen valtionyhtiöiden kautta rahojen vuotaminen ulkomaille.
Eli samat kuin nytkin?
Muista kommenteista pitkälti samaa mieltä, mutta:
Eli samat kuin nytkin?
Joo, mutta tämä tarkoittaa sitä, että ongelmat ei ikinä ratkea.
On mielestäni käsittämätöntä, että esim suuri osa opiskelijoista on ollut äänestämässä valtaan kokoomusta ja persuja. Opintotuen ja asumistuen uudistukset eivät varmasti paranna omia oloja. Säästöpotentiaali on mielestäni kyseenalainen, jos se kompensoidaan henkilökohtaisella velalla ja valmistumisen viivästymisellä väliaikaisista matalapalkkatöistä johtuen.
Miksi opiskelijoiden tulisi kannattaa vain itselleen tuet maksimoivaa politiikkaa? On muutenkin todennäköistä, että varsinkin korkeakouluopiskelijat hyötyvät taloudellisesti pitkällä aikavälillä siitä, että Kokoomus on hallituksessa. Korkeakoulutus ennustaa korkeampia tuloja, joiden verotusta juuri Kokoomus haluaa pienentää.
Kaikella tällä säästämisellä ja valtion omaisuuden myynnillä (rip tuotot) saavutetut säästöt sitten hassataan veronalennuksiin, jotta varmistetaan, että muutoksista kärsivät VAIN huono-osaiset.
Veronalennukset ovat hieno ideologinen tavoite, ja niitä tulisikin tavoitella. Valtion ei ylipäätänsä tulisi leikkiä mitään kapitalistia strategisine sijoitukseen, kaikki tietävät kuinka siinä lopulta käy.
Suomessa tukia jaetaan kyllä muillekin, kuin huono-osaisille.
No mut hei, lääkkeiden arvonlisävero nousee, että kyllä eläkeläisetkin pääsee vähän kärsimään. Toki tuo osuu muihinkin, mutta eläkeläiset varmaan keskimäärin eniten lääkkeitä kuluttaa. Mietin myös, miten nyt vaikkapa tuo lisää luokkaeroja terveyden suhteen, varsinkin kun vissiin Kela-korvausta nostetaan yksityislääkäriasemilla käynneistä. Kun oikeasti pienituloiselle yksityisellä käynti ei ole varsinainen vaihtoehto, ellei korvaus nousisi niiku todella,todella reippaasti.
Tavallaan ihan mukava ettei tarvitse vanhempien kituuttamista katsoa mutta eikö sen pitäisi mennä niin päin että vanhemmat suojelee lapsiaan maailmalta? Ne seniilit ei edes ymmärrä tuota kurjistamisen määrää minkä duunari on saanut osakseen.
Elinkelpoinen eläke on tietenkin myös nuoremman polven etu, kun vanhempien elättämiseen ei tarvitse kerätä pääomaa – tämä mahdollistaa isomman kulutuksen ja talouskasvun sekä itsenäisemmän ja riskipitoisemman päätöksenteon (esim yrittäjyyden).
Ongelma on tavallaan se, että eläkejärjestelmässä olisi pitänyt vuosien varrella siirtyä rahastoivaan malliin jo aikaa s
Niin se tottakai on, en aio harmistua siitä ettei vanhempieni keskimääräisestä eläkkeestä leikata. Ehkä hieman voisivat opetella rahankäyttöä, kauppakäyttäytyminen kun on vuosimallia 2001. Omille lapsille yrittäisin opettaa taloustaitoja tulevaisuuttani ajatellen.
Totta, en aio harmistua siitä että vanhempieni keskimääräisestä eläkkeestä ei leikata. Omille mahdollisille lapsilleni opetan sitten taloustaitoja oman ryppyisen takapuoleni suojaamiseksi.