Sinne meni sekin, paluu parin päivän päästä ainakin hetkeksi. Jatko riippuen redditin vastauksesta. Toivottavasti moni vaivautuu tulla tänne tai https://suppo.fi palvelimelle, muttei sentään niin moni että molemmat menisi nurin!

  • Lari@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    18
    ·
    1 year ago

    Tämähän on ihan mainio vaihtoehto. Toivotaan että kiinnostus lisääntyy ja nousu jatkuu!

    • sake@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      10
      ·
      1 year ago

      Suhtaudun siihen ihan positiivisena asiana jos täällä on hieman vähemmän sisältöä. Ei tule tapettua niin paljoa aikaa tähän alustaan, mitä nykyään palaa reddittiin.

      • htmono@lemmy.world
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        7
        ·
        1 year ago

        Tämä on ihan hyvä pointti. Tosin kun hetken käytti aikaa liittyessä itseä kiinnostaviin communityihin niin kyllähän tuota selattavaa valitettavasti kertyi aika kasa… :)

      • kuppi@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        5
        ·
        1 year ago

        Jep, turhaan selailuun tulee käytettyä aivan liikaa aikaa. Jospa sitä sais tehtyä jotain hyödyllistä sinä aikana, mikä ennen meni vain meemeille naureskeluun.

  • kupimukki@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    18
    arrow-down
    1
    ·
    1 year ago

    Minä ainakin jään tänne jos rupean jossain välissä tajuamaan edes vähän miten tää toimii. Tuli niin perin paska maku suuhun redditin toiminnasta ettei voi enää. Vaikka yleensä oon ihan valmis olemaan välittämättä, esim oon edelleen naamakirjassa mut tää oli kyllä ihan liikaa.

  • QuentinCallaghan@sopuli.xyzM
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    16
    ·
    1 year ago

    Näin ylläpitäjänä olenkin tänään seurannut lisääntynyttä aktiivisuutta sekä innostuneena että vähän stressaantuneena.

    • Fargate@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Näin ei-ylläpitäjänä kiinnostaa mikä hermostuttaa eniten? Onko moderoinnin kasvava määrä vai teknisten tarpeiden nousu ja sen tuoma suurempi käsi rahakukkarolla enemmän mielen päällä?

      • QuentinCallaghan@sopuli.xyzM
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        9
        ·
        1 year ago

        Moderointia ei ole joutunut tekemään niin paljoa kuin pelkäsin. Mitään spämmiaaltoja ei ole vielä ainakaan tullut.

        Teknisten tarpeiden nousu on omanlaisensa kysymysmerkki, kuten on myös Lemmyn skaalautuvuuskin. Kehittäjien instanssi lemmy.ml pärjäsi pitkän aikaan tuplaydinprosessorilla, kunnes miltei puoli Redditiä rynni sinne, minkä jälkeen uusia käyttäjiä ei enää otettu vastaan. Samaan aikaan Lemmy.worldilla on yli 9500 käyttäjää ja sen ylläpitäjä on siirtymässä dedikoituun serveriin 128 gigan keskusmuistilla ja 32-ytimisellä AMD Epyc-prosessorilla. Tosin näihin huoliin verrattuna Sopulin tilanne on hyvä. Onneksi lähiaikoina pitäisi tulla seuraava iso julkaisu Lemmysta, joka sisältää suorituskyvyn optimointeja.

        Toki ylläpitokustannukset nousevat, mutta en näe sitä ongelmana työssäkäyvänä. Jos suorituskyvyssä tulee isoja ongelmia, voin halutessani päivittää palvelinta parempaan, eikä se nosta kustannuksia merkittävästi. Pelkkää taskurahaa. Päivitinkin palvelinta muutama päivä sitten ihan vain varautuakseni tähän lisääntyneeseen aktiivisuuteen.

        • RiceMunk@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          11
          ·
          1 year ago

          Jos alkaa instanssin ylläpitokustannukset lähestyä nihkeyksiä jossain välissä niin ehdota ihmeessä vaan jotain patreonia tms, vaikka vain vapaaehtoislahjoituksina toimivaksi. Eiköhän sitä tästä lystistä ainakin itse ja ehkä joku muukin jaksais jonkun euron tai pari maksaa kuukaudessa jos sillä saa autettua rahoittamaan pannua joka ei yski liikaa taakan alla.

          • QuentinCallaghan@sopuli.xyzM
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            3
            ·
            1 year ago

            Joo! Patreonin, Liberapayn tai vastaavan pystyttäminen on mietityttänytkin minua jo jonkin aikaa. Tuohon pitää perehtyä.

        • Fargate@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          4
          ·
          1 year ago

          Eipä sitten ainakaan kuulosta siltä että stressin aiheet olisivat erityisen voimakkaita. Mukava kuulla että tilanne on sen osalta kestävällä tasolla ja innostusta hommaan riittää!

  • Fargate@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    15
    ·
    1 year ago

    Täällä ollaan, ja jos Fediversen puolella on elämää niin myös jäädään. Ei tommosta menoa missä puhutaan sontaa sovelluskehittäjistä saadakseen itsensä näyttämään paremmalta viitsi jäädä katselemaan.

    • nukesin2023
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      9
      ·
      1 year ago

      Tässä on vähän samaa tuntua, kuin Diasporassa aikoinaan. Tällä kertaa kiinnostus vaikuttaa myös vähän laajemmalta, kuin aikoinaan, jolloin asiasta puhuttiin vain alan foorumeilla.

      • tyo_ukko@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        15
        ·
        1 year ago

        Diasporassa oli varmaan se ongelma, että noissa “henkilökohtaisissa” sosiaalisissa medioissa pitäisi saada koko kaveripiiri ja perhe vaihtamaan kerralla. Täällä kun anonyyminä huutelee niin riittää että on joku, joka jaksaa vähän reagoida ja inttää vastaan.

        • laxu@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          11
          ·
          1 year ago

          Täähän se on yleensä ollut esteenä ja samalla se seuraava the some-alusta tuntuu syntyvän melko sattumanvaraisesti. Fediversellä on nyt aika hyvä sauma, koska sekä Twitterin, että Redditin käyttäjät etsivät uutta kotia.

          Ehkä suurin haaste on, että systeemin ymmärtäminen on haastavaa. Meille on iskostettu vahvasti “mene tälle nettisaitille ja tee tili” ajattelu, mikä taas on eri juttu hajautetussa järjestelmässä ja monille voi olla vaikeaa ymmärtää miksi on näitä eri sivustoja.

          Vastaavasti bisneksen pyörittäminen tämän ympärillä on oma ongelmansa. Vaikka palvelin ei maksa nyt juuri mitään, kasvavan käyttäjäkunnan myötä kuluja tulee ja samalla sitten tarvetta jotenkin kattaa ne. Ehkä paras skenaario tähän olisi ihmiset, jotka eivät pelaisi loputtoman kasvun ja sijoittajien ehdoilla. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että diiliä paskennetaan, kunnes ihmiset menevät muualle. Tänä vuonna tää on jo nähty Netflixin, Twitterin ja Redditin kanssa. Ehkä Twitteria lukuun ottamatta nämä palvelut porskuttavat vielä pitkään, koska käyttäjiä kuitenkin jää.

          • tyo_ukko@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            8
            ·
            1 year ago

            Näissä alustoissa on bisneksen kannalta vähän jänskää, että se ideologia tuntuu olevan että perustajista pitää tulla miljardöörejä. Eli pitää saada liikevaihto ja voitto pönkitettyä tasolle, josta voi sitten tehdä valtavan ison IPO:n ja antaa sijoittajien ottaa kassit kannettavakseen.

            Vaihtoehtona mietin semmoista, että jos vaikka Redditiäkin pyörittäisi “nöyrästi”, eli ei hostaisi mediaa alustalla, pitäisi mainokset minimissään kattamaan serverikustannukset ja kohtuullisen palkan tekijöille. Silloin voisi pitää myös VC-sijoittajat minimissä eikä olisi painetta tehdä muutoksia heidän mielikseen, ja paskennuskin jäisi vähemmälle. Redditilläkin on se pari tuhatta työntekijää ja kuvaa ja videota pitää hostata omilla palvelimilla, niin mikäs ylläri se on jos on hervottomat kustannukset.

            Paha sanoa millä näitä desentralisoituja palveluita sitten kustantaisi. Itse voisin olla valmis kaivamaan kuvetta kohtuullisissa määrin, jos homma muuten toimii mukavasti.

            • axo10tl@sopuli.xyz
              link
              fedilink
              suomi
              arrow-up
              13
              ·
              edit-2
              1 year ago

              Paha sanoa millä näitä desentralisoituja palveluita sitten kustantaisi.

              Tässä on hyvä huomioida, ettei desentraloidun palvelun instanssien tarvitse olla käyttäjämääriltään niin massiivisia, kuin monoliittisessa palvelussa olisi.

              Instanssin maksaa lähtökohtaisesti sen pystyttäjä, joten erilaisia rahoitustapoja voi olla yhtä monta kuin instanssejakin. Aika moni näitä toistaiseksi on pyörittänyt omasta pussistaan, mikä oli tapana jo BBS:ien aikaan. Jos instanssin käyttäjämäärä pysyy aisoissa, en epäilisi etteikö tätä mallia nähtäisi paljon jatkossakin.

              Jos ylläpitokustannukset ovat instanssin omistajalle liikaa, aina voi pyytää lahjoituksia instanssin käyttäjiltä. Tämän voi vaikka automatisoida siten, että jollei serverin kulut ole katettu kuun loppuun mennessä, instanssi menee read-only-moodiin kunnes käyttäjät kaivavat kuvetta.

              Eikä myöskään pidä väheksyä guerrilla-hostausta; instanssi raspiin, raspi jemmaan jonkin ylikansallisen firman liiketilan kattolevyjen päälle, hyödyntämään olemassaolevan WLANin käyttämättä jäänyttä kaistaa ;)

              • SkelectusA
                link
                fedilink
                suomi
                arrow-up
                8
                ·
                1 year ago

                Sissihostaus :D

                Homma varmasti jatkuu monella pienemmällä pidemmän aikaa omasta pussista, kun kympin kuussa maksava vps tuntuu ylimitoitetulta. Mieluummin maksaa tästä, kuin vaikka netflixistä.

                • axo10tl@sopuli.xyz
                  link
                  fedilink
                  suomi
                  arrow-up
                  11
                  ·
                  1 year ago

                  No joo, kyllähän sitä mielellään maksaisi hyvästä instanssista, kunhan tietää että raha menee serverikuluihin ja muodolliseen ylläpitopalkkioon, eikä jollekin mystisille osakkeenomistajille, jotka eivät käytä koko saittia.

                • SkelectusA
                  link
                  fedilink
                  suomi
                  arrow-up
                  3
                  ·
                  1 year ago

                  Mielenkiintoisempi dystopia, kuin mitä amazon, ym. puskevat.

              • norttipertti@sopuli.xyz
                link
                fedilink
                suomi
                arrow-up
                4
                ·
                1 year ago

                Asiansa osaava msp tai talon sisäinen it-tuki blokkaisi sen verkosta päivässä - parissa. Epätavallinen liikennöinti ja tuntemattomat laitteet löytyvät dashboardista varsin nopeasti.

                • axo10tl@sopuli.xyz
                  link
                  fedilink
                  suomi
                  arrow-up
                  3
                  arrow-down
                  1
                  ·
                  edit-2
                  1 year ago

                  Toki, mutta aika monessa firmassa tietoturva on retuperällä ja motivoituneet tietoturvaosaajat loistavat poissaolollaan. Miksipä sitä nyt ekana F-securen tiloihin lähtisi sisseilemään, kun voi valita paikallisen SubWayn tjsp?

      • Fargate@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        5
        ·
        1 year ago

        Kiinnostuksen laajuudesta kertonee myös se, että tällä kertaa olen kunnolla tietoinen siitä mitä tapahtuu ja miksi. En ole varma olinko kyseisestä Diasporasta kuullutkaan. Luulisi kuitenkin mahd. massamuutoista näkevän sen verran puhetta että kasuaalimpikin lurkkaaja huomaa.

        • nukesin2023@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          5
          ·
          1 year ago

          Juuri tämä on se päällimmäinen ajatus mielessä. Aiemmin tällaiset avoimemmat vaihtoehdot on aina olleet pienien piirien juttu, mutta nyt kaikkien suomiredditin käyttäjien naamalle lävähtää ohjeet ja linkki sivustolle. Itsekin tarvitsin tämänkaltaisen potkun persauksiin, että tuli tunnukset tehtyä.

  • Ninmi@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    13
    ·
    1 year ago

    Ainakaan vielä ei ole hakemuslaatikossa kuin satunnaisia. Melkein uskaltaisi mennä nukkumaan.

    Lämpimästi tervetuloa kaikille jokatapauksessa!

    • tieluohan@sopuli.xyzOPM
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      12
      ·
      1 year ago

      Hyvä hyvä. Itselle höpöttely jollain kivalla foorumilla on kivaa, joten redditin töhöily on ollut tosi iso harmi. Omistajistaan huolimatta siellä välillä syntyi tosi hyviä keskusteluja. Toivottavasti moni vakkari sieltä ainakin kokeilee tätä, sillä fidoversen idea ainakin tuntuu kivalla tavalla “vanhalta” internetiltä verrattuna näihin yhden firman somebisneksiin.

      • Ninmi@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        12
        ·
        1 year ago

        Nimenomaan vanhaa malliahan se edustaa. Fediverse toimii aivan samalla periaatteella kuin sähköposti. Voi miettiä sitä dystopiaa jos esimerkiksi Google olisi saanut yliotteen kaikesta sähköpostista omalla suljetulla protokollallaan.

        Ei ole mitään syytä miksi kaikki esimerkiksi mikroblogaukset pitäisi tapahtua yhdeltä palveluntarjoajalta kun sähköpostikin toimii Gmailin ja Protonmailin välillä.

        Jokin suuri migraatio Mastodoniin on vähän se ja sama minulle koska siellä on jo hyvin porukkaa jo ennen Elonin sekoiluakin. Lemmy taas tarvitsee kipeästi enemmän aktiivisia käyttäjiä ja sen vuoksi itselläkin on alkanut paisumaan ylläpitovastuu ja postausten määrä kun jotain täytyy itsekin tehdä.

    • Racle@lemmy.world
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Voi vaikuttaa kans se että rekisteröityminen jää vaan pyörimään.

      Itse yrittäny pari päivää tehdä tunnaria sopuliin (mobiilissa ja pöytäkoneella mm. Firefox ja chrome selaimina).

      Lopulta lemmy.world toimi kun antoi pyöriä ~5min sen jälkeen kun paino “rekisteröidy” nappia…

      • Ninmi@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        4
        ·
        1 year ago

        Kuulemma on myös tärkeää varmentaa sähköposti, muuten ei lähde tunnarihakemukset meille.

  • Pukseli@lemmy.ml
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    12
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Itse kirjauduin ekan kerran tolla lemmy.ml palvelimella. Eikös idea kuitenkin ole että (oletuksellisesti) kaikki palvelimet keskustelee keskenään joten nään täältä noi sopulin puolella olevat jutut?

  • reksas@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    7
    ·
    1 year ago

    Siirryn kyllä jo pysyvästi tänne, mietin vaan pitäisikö minun tyhjentää reddit tilini kommentit, kun vielä voi.

      • reksas@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        6
        ·
        1 year ago

        ainakin api lakkaa toimimasta 30 päivä, niin sen jälkeen ne pitää käsin muokata ja poistaa kaikki. Ja mistä sen tietää mitä reddit päättää tehdä, kun huomaa että porukka poistaa viestejään.

        • TiredTarsier@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Aivan, kiitos tiedosta. Pitääkin siis katsoa josko tekisi poistoja ennen tuota päivää, kun meinasin laiskasti “vähän myöhemmin sitten”.

          • possu@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            1
            ·
            1 year ago

            Kannattaa kommenttien poiston sijaan muokata kaikki sisältämään jonkun maininnan siitä, että käyttäjän kaikki kommentit on poistettu protestina API:n hinnoittelulle. Huono data on Redditille haitallisempaa kuin osittain kadonnut data. Power Delete Suite ainakin pystyy tuohon.

            Ja kannattaa myös parin päivän päästä tarkistaa onko muokkaukset pysyneet. Redditin adminit ovat väitetysti palauttaneet noita massapoistettuja/-muokattuja kommentteja.

  • sham1@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Toivottavasti moni vaivautuu tulla tänne tai https://suppo.fi palvelimelle, muttei sentään niin moni että molemmat menisi nurin!

    Toivottavasti tosiaan vaivautuvat! Olisi kyllä harmi jos eivät pääsisi paikalle tämän aikana.

    Mutta juu, kuten muutkin ovat sanoneet niin tänne varmaan itsekkin jään jos ei Redditin touhuun tule jotain rotia. Tai ainakin niin että tännekkin saisi esim. viikonloppulankoja. (Jos vaan siis admineille sopii tuollaiset.) Mutta kattoo ny.

    • QuentinCallaghan@sopuli.xyzM
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Tai ainakin niin että tännekkin saisi esim. viikonloppulankoja. (Jos vaan siis admineille sopii tuollaiset.)

      Sopii vaan, kaikin mokomin!

  • RiceMunk@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    Kiitos kaloista /r/suomi. Mä taidan tosin pysyä täällä, jos ei Redditin puolella tilanne parane.

  • FreeFacts@lemmy.world
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    Itse ajattelin hyvää hyvyyttäni käyttää jotakin näistä isommista palvelimista, ihan hyvin näyttää toimivan.

    • tieluohan@sopuli.xyzOPM
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      6
      ·
      1 year ago

      Molempi parempi. Pohdin myös, että isoilla voi tulla haasteita, jos ulkomainen väki ajautuu sinne. Tosi vaikea arvailla, kuinka moni edes tänne tai lemmyyn yrittää.

      Katsotaan myös, moniko viitsii lukea r/suomen kiinnioloviestin. Yön aikana sinne tuli parisenkymmentä liittymispyyntöä, mikä oli hieman hämmentävää.

      • Fargate@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Katsotaan myös, moniko viitsii lukea r/suomen kiinnioloviestin. Yön aikana sinne tuli parisenkymmentä liittymispyyntöä, mikä oli hieman hämmentävää.

        Vänkä homma. Luulis kyllä että se viesti luetaan, mut onhan toki kyseessä ehkä voinut olla bottejakin?

  • petroskoi@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    Päätin blokata redditin kokonaan selaimessa, katotaan jos saan pakotettua itteni keksimää jotai tilalle.

    • sacredbirdman@lemmy.ml
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      7
      ·
      1 year ago

      Iteki pistin piholesta redditin bänniin… vois laittaa sen redirectaa tänne lemmyn puolelle. Jos on kauheet vierotusoireet niin voi sitte vaikka tuottaa sisältöä tänne =)

        • sacredbirdman@lemmy.ml
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          5
          ·
          1 year ago

          Ei taida olla mahdollista piholen tasolla kun mainokset tulee samasta paikasta kuin muukin sisältö… mutta paljon muita mainoksia ja seurantakikkareita se kyllä blokkaa :)

        • sacredbirdman@lemmy.ml
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          2
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          Ei se taida olla mahdollista piholen tasolla, koska mainokset tulee samasta paikasta kuin muukin sisältö… mutta paljon kaikkia muita mainoksia, seurantasaitteja ja nuuskijoita se kyllä blokkaa :)

  • SkelectusA
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    En usko, että ainakaan supolle tulee käyttäjiä palvelimen kyykkäämiseen asti. Menen ehkä itsekin nukkumaan ja nousen sitten katsomaan, näyttääkö maanantain trafiikki miltään.